Mobilyalarda ki Çiziklerden Nasıl Kurtuluruz?

Mobilyalarınız da oluşan çiziklerden kurtulmak için oldukça pratik bir yöntem var. Bu yöntemde ihtiyacınız olan tek şey, ceviz!

Faydalı Bilgiler 17.11.2016, 11:26 17.11.2016, 11:27 Emre
Mobilyalarda ki Çiziklerden Nasıl Kurtuluruz?
Ahşap mobilyaların çizilmesi çok can sıkıcı bir durumdur. Özellikle evde yaşayan çocuk, kedi ya da sakar biri varsa mobilyaların çizilmemesi işten bile değildir.

Yine de hayat bir çizik için üzülmeye değmez. Özellikle de, çiziği giderecek çok kolay bir yöntem varken!

Bu yöntemi uygulayabilmek için ihtiyacınız olan tek şey; ceviz!

Evet, doğru duydunuz!

Ahşap mobilyadaki çiziğin üstüne cevizi 10 – 15 saniye sürtün. İşte bu kadar! Bu işlem sonucunda çiziklerin kaybolduğunu göreceksiniz.

Parke, kapı, dolap ve masa gibi sıkça kullandığınız ahşap materyalden imal edilmiş eşyalarınızda ne kadar dikkat etseniz de bazen çiziklerin oluşabilir. Bu çiziklerden kurtulmak için profesyonel yardım alabilirsiniz ancak bu yolu denemek bazen size umduğunuzdan pahalıya malolabilir. Aslında evde uygulayabileceğiniz 3 farklı basit yöntemle bazı yöntemlerle bu çiziklerden kurtulmanız da mümkün.

Temizlik

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın ilk aşama temizliktir. Çizik bölgeler kir, yağ ve diğer pislikleri diğer yüzeylerden daha fazla tutacağı için yapacağınız uygulamanın başarısı çizik bölgeyi bu maddelerden yeterince arındırabilmenize bağlıdır.

Temizlik işlemi için ağır kimyasallar içeren özel temizleyiciler yada alkol, tiner gibi maddeler kullanmayın. Bulaşık deterjanı işinizi fazlasıyla görecektir. 4 litre kadar ılık suya bir kapak bulaşık deterjanı dökün ve iyice karıştırın.

Pamuk yada keten içermeyen bir temizlik bezini karışıma daldırıp iyice sıkın. Bu işlem için mikrofiber temizlik bezikullanmanız şinizi kolaylaştıracaktır.

Çizik bölgeyi yağ, kir ve tüm pisliklerden arınrınıcaya kadar silin. Bu işlemi yaparken bezi birkaç daha ıslatmanız ve sıkmanız gerekebilir.

Temizlediğiniz bölgeyi bir süre kurumaya bırakın, gerek duyarsanız işlemi hızlandırmak için sildiğiniz bölgeyi kuru bir bezle silin. Ahşap zemin tamamen kuruduğunda çizik giderme işlemine başlayabilirsiniz.

Evlerimizde kullanıma hazır olan çoğu ahşap yüzey işlendikten sonra boya ve cila ile kaplandıktan sonra satışa sunulur. Aşağıda sayılan yöntemler bu tarz yüzeylerde denemiş yöntemlerdir ve kolayca temin edebileceğiniz yada hazırlayabileceğiniz içeriklerle uygulanabilir. Yöntemlerden istediğinizi seçebilirsiniz. Uygulamadan alacağınız sonuç ise çiziğin şekline, uzunluğuna, derinliğine ve uygulama becerinize göre değişecektir.

1 - Ahşap Çizik Giderici Kalemler

Mobilyalarınızdaki çizikleri yok etmenin en zahmetsiz ve hızlı yollarından biri hırdavatçılardan, yapı marketlerden veya internet mağazalarından kolayca temin edebileceğiniz Ahşap Çizik Giderici Kalemleri kullanmaktır.

Çizik giderici kalemler belirli özel renklerde yada set halinde satılır. Uygun renkteki kalemle çizik bölgeyi boyayın, gerekirse birkaç renk kalemi ardarda kullanarak mobilyanıza uygun renk tonunu elde edebilirsiniz. Uygulamanız saniyeler içinde bitecek ve sonucunu gösterecektir.

2 - Siyah Çay

Evdeki malzemeleri kullanarak uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise çay kullanmaktır. Bitkisel yada yeşil çay kullanmayın, bildiğimiz siyah çay ile işe başlayın.

Demlik yadak bardak poşet çayı bir bardağa koyarak üzerine 30 ml (2 yemek kaşığı) sıcak su ilave edin.

En az 2 dakika bekleyin. Mobilyanız çok koyu bir tondaysa bekleme süresini biraz daha uzatın.

Bir parça pamuğu çayınıza daldırıp iyice yedirin ve çizik bölgeyi bu pamukla birkaç kez silin.

Kağıt havlu yada peçeteyle çiziğin çevresine yayılan fazla çayı silin. Böylece istemediğiniz bölgelerde leke kalmasını önlemiş olursunuz.

3 - Hazır Kahve

Evde bulunan maddelerle deneyebileceğiniz diğer bir yöntem ise hazır kahve uygulamasıdır.

1 yemek kaşığı granül kahveyi (nescafe) bir bardağa koyun ve üzerine az miktarda sıcak su ekleyerek krema kıvamında bir karışım elde edin.

Yine pamuk kullanarak çizik bölgeyi karışımla iyice ovun. Karışımı mümkün olduğunca çiziğin çevresine yaymamaya çalışın.

Çizik bölgenin çevresindeki fazla kahve karışımını silin.(netpazar.com)

Mobilyalardaki Çiziklere Ev Yapımı Vernik

Uzun zamandır mobilya işleriyle uğraşıyorum sanırım. Mobilya boyama, mobilya kaplama derken sıra boyama yada kaplama olmadan mobilyaları yenilemekte. Bu uygulamayı ilk olarak internette görmüştüm ama malesef gördüğüm siteyi kaydetme özelliğim olmadığından yine hatırlamıyorum hangi siteydi, kimdi, hatta yurtdışından bir blog bile olabilir emin değilim.
Uygulama için gerekli olanlar: 3 ölçü zeytinyağı, 1 ölçü sirke. Tarifte söylenilen 3 ölçü zeytinyağına 1 ölçü limon suyu eklenmesiydi ancak limon olmadığından o sırada evde bulunan sirkeyi kullandım. Sonuç yine değişmedi. Zeytinyağı ve sirkeyi tamamen karıştırdıktan sonra mobilyadaki çiziklerin üzerine bolca sürdüm. Yaklaşık 3-4 saat bekletip sildikten sonra sonuç gerçekten şaşırtıcıydı. Bakalım mı sonuçlara?

Bu fotoğrafta gördüğünüz yazlıktaki ahşap merdivenin basamaklarından biri. Sağolsun ustalar tadilat sırasında bu hale getirmişlerdi merdiveni. Üzerine zarar görmemesi için ne bir örtü sermişler, ne dikkat etmişler. Merdivenin pek çok basamağı bu şekildeydi. Babam merdiveni yapan usta ile görüştü ve çizikler için vernik yapmasını istedi. Ama sadece vernik uygulaması için epey bir ücret istenince vazgeçtik tabii ki. Sonra benim aklıma daha önce okuduğum zeytinyağı-limon uygulaması geldi ve denemek istedim; sonuç ortada.

Bu da çelik kapının dış yüzeyi. Soldaki fotoğrafın alt kısmında gördüğünüz gibi çok derin olmasa da çizikler vardı. Aynı zeytinyağı-sirke karışımını kapıya da sürdüm ve yine çiziklerden kurtuldum. Çok dikkatli bakınca derin çizgiler görülebiliyor ama ahşapla aynı renk olduğundan belli olmuyor. Sizin de çiziklerinden rahatsız olduğunuz atmaya kıyamadığınız, boyamaya da cesaret edemediğiniz mobilyalarınız varsa şimdiden kolay gelsin.

NOT: Benim gibi yağlı karışımı sürdüğünüz yeri unutup üzerine basıp düşmeyin. Aman dikkat! :)(bosugraslarmuduru.kadinlarkulubu.com)

Mobilya, parke ve laminant parkelerinizde oluşan çiziklerden kurtulmak için bir kaç yöntem vardır. En etkili ve en faydalı yöntem çizik olan alanı ağaç cilası ile silmektir.

Piyasada bu işin daha kolay halledilmesi için mobilya çizik giderici kalemler satılmaktadır.

Çiziğin olduğu kısım örneğin kiraz rengi bir parke olsun, çizik derinse ve parkenin rengini almışsa, çiziğin olduğu kısma açık kahverengi boyası sürebilirsiniz. Daha sonra üzerine süreceğiniz veya sıkacağınız bir cila ile eski haline rahatlıkla döndürebilirsiniz.

Ağaç mobilya ürünlerinde ayakkabı boyaları rengi eski haline döndürmek için harika bir yöntemdir.

Yapı marketlerde ve nalburlarda ağaç veya mobilya cilası bulabilirsiniz.

Cilanın Faydaları?
Ahşabınızın rengine ve damarına natürel canlılık kazandırır.
Özel formülasyonu sayesinde ahşabınızı besler.
İnatçı kirleri ve parmak izlerini yok eder.
Çizikleri kapatır.
Parlatarak temizler.
Tozlanmayı geciktirir.

Mobilya Cilası Nasıl Uygulanır?
İki tür cila vardır. Sıvı ve Sprey şeklinde. İkiside rahatlıkla kullanılabilir.

Sıvı Mobilya Cilası kullanımı
Temiz ve yumuşak bir beze dökerek, sıvı iyice yayılıp kuruyuncaya kadar damar istikametinde silinir.

Sprey Mobilya Cilası kullanımı
Yüzeye 10 – 15 cm uzaklıktan püskürtülür, hemen yumuşak ve kuru bezle damar istikametinde silinir.

Püf Noktaları:
Temiz ve kuru bezle çok fazla bastırmadan silin.
Yalnızca temiz ve kuru yüzeye uygulayın.
Sıvı iyice yayılıp kuruyuncaya kadar damar istikametinde uygulayın.
Çok fazla miktarda kullanılmasına gerek yoktur.

Mobilyadaki çizikler dikkatsizlikler sonucu meydana gelir. Bazen taşınma esnasında , bazen de çocukların oyun oynamaları esnasında.. Fakat bunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Her sorun halledildiği gibi bu sorun da ortadan kalkacak . İşte Mobilyadaki Çiziklerden Kurtulmanın Yolları:

-Hemen yapabileceğiniz basit bir örnek verecek olursak ten rengi ayakkabı boyasıyla kaplama mobilyalardaki çizikleri kapatabilirsiniz.

-Derin olan çizikler için bal mumu yada uygun renkteki mum boyayla üzerini cilalayarak halledebilirsiniz.

-Çizik giderici özel kalemlerle çizik olan yerlerin üzerinden gidin.

Yüzeysel olan çizikler için mobilya rö11tuş kalemini de kullanabilirsiniz. Çiziklerin üzerinden hafifçe bastırmadan gidin.

- Çizikler derin bu ahşap dolgu kalemini ve ahşap dolgu macunu kullanın. Çukur kısmı doldurana kadar ahşap dolgu kalemini ileri geri hareket ettirerek sürün. Ahşap dolgu macununu kullanmadan önce o kısmı temizleyin . Doldurulmaya başlanır. İyice doldurulduktan sonra zımpara ile dikkatlice düzeltilir.

-Limon ve zeytinyağını karıştırın . Bu karışımı bez kullanarak çizik olan yeri kuvvetlice silin.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 91
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 42
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Karagümrük 33 33
18. Hatayspor 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14