Hurma çeşitleri ve isimleri

Genellikle sadece Ramazan sofralarında ve hac-umre ziyaretleri sonrasında tatmaya alışık olduğumuz hurmanın aslında onlarca çeşidi bulunmakta. Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeriye yaş hurma en çok bilinen türlerdendir. İşte hurma çeşitleri ve isimleri...

Faydalı Bilgiler 12.05.2020, 13:47 12.05.2020, 14:53 Zeynep Ezgi Berke
Hurma çeşitleri ve isimleri

İŞTE FARKLI KATEGORİLERDE HURMA ÇEŞİTLERİ VE İSİMLERİ:

  • Ülkemizde en çok tercih edilen ve hurma denince akla gelen Medine Hurmaları,
  • Mucizeye konu olan Acve Hurmaları, 
  • Hamile, lohusa ve bebeklere faydaları ve çok özel tadlarıyla Yaş-Taze Hurmalar,
  • Sevdiklerinize sunabileceğiniz orjinal kutularında Hediyelik Hurmalar, 
  • Çikolatalı ve Bademli çeşitleriyle Spesiyal Hurmalar,
  • Hurma kullanılarak elde edilen özel Hurma Mamülleri ve
  • Hac-Umre ziyaretçilerine özel İndirimli olarak satışa sunulan Toptan Hurma'dan oluşmaktadır.

HURMA ÇEŞİTLERİ VE FİYATLARI

Her yıl elde edilen mahsül, meydana gelen talep, ürünün menşei ve kalitesi gibi çok parametreye bağlıdır. Acve cinsi kısıtlı bir bölgede yetişmesi ve yüksek talep nedeniyle genellikle en pahalı türdür. Daha sonra medjul cinsleri ve diğer Medine hurma çeşitleri gelir. Yaş hurmanın muhafazası ve taşınması güçtür. Bu nedenle kısıtlı miktarda ve genellikle sonbahar aylarında ithal edilir. İran, Tunus, Cezayir hurmaları en ucuz türler olarak bilinir.

MEBRUM HURMA

Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, kahverenge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türk insanının damak tadına hitap eden ve Türkler tarafından en çok rağbet gören türdür. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir.

Mebrum Medine Hurması Duble; hurma denince akla gelen, kahverenge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türk insanının damak tadına hitap eden ve Türkler tarafından en çok rağbet gören türdür. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Duble cinsi diğer mebrum cinslerinden büyüklüğü ve kabuğunun ince olmasıyla ayrılır.

SUGAİ HURMA

Sugai Hurma; gövdesi kahverengi, şekeri uç kısımlarına toplanmasından dolayı uç kısımları sarı-beyaz renkli bir hurmadır. Kalın etli, lif oranı yüksektir. Şeker oranının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının tercih ettiği bir çeşittir. Tahin ile birlikte tüketilebilir. Arap halkı yerel mırra kahvesi ile birlikte tüketir.

MEDİNE MEDJUL HURMA

Medine Medjul Hurma; açık kahverenginde, iri boyutlu, bol etli, yumuşak ve oldukça lezzetli medjul cinsi hurmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Medine Medjul Duble Hurma; açık kahverenginde, iri boyutlu, bol etli, yumuşak ve oldukça lezzetli medjul cinsi hurmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Duble cinsi iri boylar seçilmiş halidir.

BAKLAVA HURMA

Baklava Hurma; Hufri adıyla da bilinen, Hudri hurmasının iri boy olanıdır. Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip, büyük ve etli bir çeşittir. Kan yapıcı özelliğiyle bilinir. Bayanlara ve çocuklara tavsiye edilmektedir. Medine'de yetiştirilmektedir.

ÜRDÜN MEDHUL HURMA

Ürdün Medjul; siyah renkli, orta büyüklükte, ince kabukludur. Tatlılık oranı çok yoğun olup, lifli, bol etli, küçük çekirdekli, enfes lezzete sahip medjul cinsi hurma çeşididir.

AMBER HURMA

Amber Hurma; siyah renkli, oldukça iri bir çeşittir. Lif oranı yüksek, kalın etli ve hoş bir tada sahiptir. Özellikle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. Medine'de, Riyad'da ve Necid bölgesinde yetiştirilmektedir.

SUKKERİ FAHİR HURMA

Sukkeri Fahir Hurma; sarıya yakın renkte ve orta büyüklüktedir. Kalın etli, lif oranı yüksek ve tok tutucudur. Arabistan halkının yerel kahvesiyle birlikte tüketmeyi sevdiği ve özel misafirlerine sunduğu en lezzetli ve seçkin hurma çeşididir. Necid bölgesinde, Riyad şehrinde yetişir.

BERNİ HURMA

Berni Hurma; sarımsı renkte, orta büyüklükte bir çeşittir. Lif oranı oldukça yüksektir. Çocuklara ve hamilelik ve emzirme dönemindeki bayanlara tavsiye edilmektedir. Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. 

ŞELEBİ BURMA

Şelebi Hurma; kahverenkli, orta büyüklükte, ince kabuklu ve tatlı bir çeşittir. Lezzetli ve bir o kadar da besleyicidir. Kan yapıcı olarak tüketilen türlerdendir. Bilhassa Medine ve çevresinde çokça yetişir.

MEŞRUK HURMA

Meşruk hurma; kahverengi renkli, orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu bir cinstir ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. En kabuklu Mebrum hurma cinsi olarak da bilinmektedir ve diğer Mebrum cinslerinden bu şekilde ayrılır.

Meşruk Duble Hurma; kahverengi renkli, orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu bir cinstir ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. En kabuklu Mebrum hurma cinsi olarak da bilinmektedir ve diğer Mebrum cinslerinden bu şekilde ayrılır. Duble cinsi iri taneler seçilmiş halidir.

SUFRİ HURMA

Sufri Hurma; açık kahverenklidir. İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

DIHEYNİ HURMA

Dıheyni Hurma; siyaha yakın renkli, orta büyüklüktedir. İnce kabuklu ve lifli bir cinstir. Doyurucu olmasından dolayı diyet yapanlara tavsiye edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

SAFAVİ HURMA

Safavi Hurma; siyah renkli ve orta büyüklüktedir. İnce kabukludur. Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen lezzetli çeşitlerdendir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. 

HUDRİ HURMA

Hudri Hurma; kahverengi ve orta büyüklükte bir çeşittir. Lezzeti belirgin ve güzel, tatlılık oranı yoğundur. Kan yapıcı olarak tüketilen, özellikle bayanlara ve çocuklara tavsiye edilen besleyici bir hurma çeşididir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen türlerdendir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

RABİA HURMA

Rabia hurma sarıya yakın renkte, orta büyüklükte bir hurma çeşididir. Kalın kabuklu bir cins olup, lif oranı yüksektir. Kansere ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak bilinir. Doyurucu ve tok tutucu olması sebebiyle diyet yapanlara tavsiye edilir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.

İRAN HURMA

İran Hurması siyaha yakın renkte ve ince kabukludur. Mazafati yaş hurma olarak da bilinir. Yumuşak ve oldukça tatlıdır. İran'da yetiştirilmektedir.

ACVE HURMA

Acve Hurma; siyah renkli, nisbeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür. Sihire ve zehre karşı da tesirli olduğu rivayet edilmektedir. Acve DUBLE hurma'nın farkı daha iri tanelerin seçilmesidir.

REVANTA YAŞ HURMA

Ravtana Yaş Hurma, lezzetli, besleyici ve sağlıklı bir yaş hurma çeşidi olan ravtana, kahverengi-turuncu rengindedir. Orta büyüklükte, yumuşak ve ince kabuklu bir yapıya sahiptir. Herkesin damağına uygun hoş tadı ile en çok talep gören yaş hurma çeşididir. Doğumu kolaylaştırıcı etkisiyle özellikle hamile bayanlara tavsiye edilir. Süt yapımına faydası, bebeklerde gaz problemine yol açmaması ile emzirme dönemindeki annelere de tavsiye edilmektedir. Arap halkının kahve ile tüketmeyi sevdiği, Ramazan sofralarının vazgeçilmez meyvesidir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilir.

BERHİ YAŞ HURMA

Berhi Yaş Hurma; çağla olarak da bilinen, erik kıvamında, orta büyüklükte, sarı renkte, ince kabuklu, kekremsi tada sahip yaş hurma çeşididir. Ravtana yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilmektedir. Ramazan sofralarını süsleyen bir çeşittir.

HULVA YAŞ HURMA

Hulva Yaş Hurma; görünüşü eriğe benzeyen, besleyici ve lezzetli, hafif kekre tada sahip bir çeşittir. Kırmızı renkli, orta büyüklükte ve ince kabukludur. Arapların misafirlerine sunduğu hoş koku ve lezzete sahip bir hurmadır. Hamile ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir. Medine Hicaz bölgesinde yetiştirilmektedir.



Yorumlar (3)
Merve Elican 6 yıl önce
Bunlardan başka hurma çeşidi var mı yoksa tüm hurma çeşitleri bunlar mı?
Zeynep 5 yıl önce
Bu Hurma çeşitleri içeriğiniz çok işime yaradı teşekkürler.
hassan ruhani 4 yıl önce
zincirden sonra şifa niyetine yiyin iyi gelir ben 46 yaşındayım 10 çocuğumda bu hurmalar işe yaradı ama Allahıma şükürler olsun 2 çocuğumda yaramadı öbür tarafta kendilerini zincirleyip Allaha secde ediyorlar tekrardan Allahıma şükürler olsun zincirden vefart
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 22 Nisan 2024
İmsak 04:33
Güneş 06:07
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 32 44
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 30 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 31 36
13. Şanlıurfaspor 31 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 33 74
2. Liverpool 33 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 33 43
12. Fulham 34 42
13. Bournemouth 33 42
14. Crystal Palace 33 36
15. Brentford 34 35
16. Everton 33 30
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Las Palmas 32 38
13. Deportivo Alaves 32 35
14. Sevilla 31 34
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 31 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14