Hangi Leke Nasıl Çıkar ?

Modern dünyada bin bir çeşit leke var ve her bir leke üst baş temizliğinden, ev temizliğine kadar her alanda bizi tehdit ediyor. Ama her lekeden kurtulmanın da bir püf noktası var. Hangi leke nasıl çıkar bilmek lazım.

Faydalı Bilgiler 05.11.2020, 18:19 05.11.2020, 18:41
Hangi Leke Nasıl Çıkar ?

İŞTE LEKELERİ ÇIKARTMANIN YOLLARI VE ALTIN DEĞERİNDE PRATİK VE FAYDALI BİLGİLER:

Kan Lekelerini Çıkartmak İçin:

Kan lekesini çıkarmak için oksijenli su kullanın. Önce bu suda ıslatıp bekletin, daha sonra ılık suyla ve sabunla yıkayın.
Bir aspirin tabletini ıslatıp, lekenin üzerine sürün bekletin. Kuruyunca fırçalayıp, temizleyin.
Önemli: Kan lekesini asla sıcak suyla yıkamayın, leke kalıcı olur.

Sakız Yapışırsa:
Elbisenize çiklet mi yapıştı? Sizde Ne Beceriklisiniz Biraz da Kendinizi Elbisenin Yerine Koyun Artık Ondan Hayır Gelmez Atın Çöpe Dermişiz :) Tabi ki Hayır Bunun İçinde Birkaç Çözüm Var Elbet :)
Çikletin yapıştığı yerin tam altına isabet eden yerine naylona sarılmış bir miktar buz koyun.  
Biraz bekleyin buzun soğutucu etkisiyle çiklet donar. 
Sonra bir fırçayla bu donan çikleti fırçalarsanız, hepsi yapıştığı yerden çıkar.

Altın Temizliği:
Bir litre suya 15 gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz
Altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla çalkalayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.

MEYVE LEKELERİNİ ÇIKARTMAK İÇİN:

  • Beyaz kumaş üzerindeki leke: Lekeyi amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovun. 
  • Renkli kumaş üzerindeki leke: Şu malzemelerden mevcut olan biriyle temizleyebilirsiniz; 90 derecelik alkol, amonyak ilave edilmiş oksijenli su, ekşimiş süt. İki üç saat leke üzerinde bırakacağınız ekşimiş süt, meyve lekesini çıkartacaktır.
  • Sentetik kumaştaki leke: Şu malzemelerden mevcut olan birisine batırdığınız bir pamuk parçasıyla lekeyi silin; limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklı su. Ancak bu işi yapmadan önce lekeli kısmın altına bir kumaş parçası koymayı unutmayın.
  • Yünlü ve ipekli kumaştaki leke: Lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve lekeyi beyaz sirkeyle silin.
  • Eldeki lekeler: Ellerinizdeki meyve lekelerini sirkeyle yıkar veya silerseniz kolayca çıkarabilirsiniz.
  • Sebze Ayıklarken Ellerdeki Lekeleri Çıkarmak: Bu lekeler, ellerimizi yıkadıktan sonra bile temizlenmezler. Fakat portakal kabuğuyla ovarsak hemen kurtuluruz bu sevimsiz lekelerden.
  • Ütüde Sararan Çamaşırı Beyazlatmak: Sararan kısmı nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra yine bir bez aracılığıyla ütünüzle kurutun. Leke yok olacaktır. Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütüyle kurutmaktır.
  • Tereyağı Lekesini Çıkarmak: Sentetik kumaştaysa sabunlu su yeterli olacaktır. Pamuklu ve beyaz kumaştaysa yıkamadan önce kuru sabun sürtün. Yünlü veya ipekli kumaştaysa talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.
  • Yağ Lekesini Çıkarmak: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz. Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur. Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın. Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. 
  • Tentürdiyot Lekesini Çıkarmak: Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin gibi şeyler ya da oksijenli su kullanılır. 
  • Zamk Lekesini Çıkarmak: Çıkartmak istediğiniz lekenin altına su emici bir kumaş parçası koyun ve lekeli kısmı beyaz sirkeye batırılmış bir bezle silin sonra durulayın.
  • Zift Lekesini Çıkarmak: Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmek, sonra da lekeyi her eczaneden rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz gerekmektedir. Sert Yüzeylerdeki Zift Lekelerini Çıkartmak İçin İse (Özellikle Araçlardaki Zift Lekeleri) Mazot İle Siliniz. 
  • Su Lekesini Çıkarmak: İpekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak ya da şişenin dibiyle ovun. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.
  • Ot Lekesini Çıkarmak: Lekeyi ıslattıktan sonra üzerine eşit miktarda sofra tuzu ve kırımtartar serpin. Güneşte kurusun.
  • Çimento Lekesini Çıkarmak: Yerdeki çimento lekelerinin üzerlerine sıcak alkol sirkesi dökün. Kuvvetli fırçaladığınızda yok olduklarını göreceksiniz.www.bayan24.com 
  • Balmumu Lekesini Çıkarmak: Lekeli yere bir kurutma kâğıdı yerleştirip, balmumunu emmesi için üstünde sıcak ütüyü gezdirin.
  • Süt Lekesini Çıkartmak: Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin. Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin. 
  • Çikolata lekesini çıkarmak için: 90 derece alkol karıştırdığınız bir miktar suyla lekeyi silin. Hemen ardından temiz suyla durulayın. 
  • Meyve lekeleri için: ise, suyu suyla temizleme yöntemi en yararlı olandır. Meyve suyunu direkt olarak musluk suyunun altına tutun. Başka hiçbir şey sürmeyin. Su lekeyi yavaş yavaş akıtacaktır. Daha sonra normal olarak yıkayın.
  • Pas lekesini çıkarmak için: tuza birkaç damla limon suyu akıtın, bununla ovuşturarak silin. Daha sonra birkaç damla amonyak kattığınız suyla bir kez daha silin. Temiz suyla durulayın. 
  • Beyaz mermer üzerindeki sarı lekeler: Lekeleri gidermek için tuzla limon suyunu karıştırıp bununla iyice ovun.

Alüminyum Temizliği:
Kimi zaman alüminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kararırlar). Bunların temizliği de kolaydır. İçinde kuzukulağı pişirin veya süt kaynatın. Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile birkaç damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle alüminyum kaplarınıza sürün. Pırıl pırıl olacaklardır.

Ampullerin Temizliği:
En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulün yüzeyi pütürlüyse bir kesilmiş soğan parçasıyla silin, sonra nemli bir bezle temizleyin. Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sürün. Eviniz mis gibi kokacaktır.

At Kestanesi Tozu:
Elleriniz için: At kestanesi tozu ile ellerinizi yıkarsanız beyaz ve yumuşak olmalarını sağlarsınız.
Çamaşırlar için: Özellikle beyaz çamaşırları at kestanesi suyuyla yıkarsanız kar gibi beyaz olurlar. Ayrıca, at kestanesiyle yıkanan çamaşırlar nemliyken ütülenirse kolalı gibi olur.

Ayna temizliği
Aynanızı temizlemenin iki basit yolunu sıralayalım.
- Top haline getirdiğiniz gazete kâğıdını, 2 ölçü su ve 1,5 ölçü sirke karışımına batırarak bununla aynanızı silin, sonra kuru bir bezle kurulayın. -Yarıya kesilmiş çiğ patatesle aynayı ovalayın. Sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın.

Sineklere karşı Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.

Duvarı Temizliği:
Oda duvarlarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır. Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa…
- Odanın ortasına, kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri iyice kapatın.
Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
- Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin.
Böylece duvarlardaki yağ ve iş lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
- Boyalı duvarlarınızı, iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, nişastalı suya batırdığınız süngerle silin. Böylelikle bir sonraki temizlik işlemini kolaylaştırmış olursunuz.

Parmak izleri:
- Duvarın boyasına zarar vermeden bu sevimsiz parmak izlerinden kurtulabilirsiniz.
- İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovuşturun.
-Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin çıktıklarını görürsünüz.

Mutfak tezgâhının temizliği:
Mutfak tezgâhınızın tertemiz olmasını ve mis gibi kokmasını ister misiniz? O halde küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atin. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Böylece tezgâhınızın üzerine yapışan lekelerden kurtulmanız çok daha kolay olacaktır.
* Mutfağınızın güzel kokmasını istiyorsanız, bir parça alüminyum kâğıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.
* Mutfak tezgâhının altında yer alan ahşap çekmeceler, zamanla eskir ve zor açılmaya baslar. Bu durumda tek yapmanız gereken, çekmecelerin kenarlarına talk pudrası serpmek ya da mum sürmek. Böylece, çekmeceleriniz ilk günkü gibi kolayca açılacaktır.

  • Muşamba temizliği: Mutfağınızda yerde veya masanızın üzerine serili muşambaların üzerine salça damladıysa, çok kolay bir yöntemle bu lekeden kurtulabilirsiniz. Bir miktar asetonu bir bezin üzerine döküp, muşambalarınızı bununla silin. Muşambalarınızın üzerindeki leke yok olacaktır.
  • Naylon folyolar: Yiyecek kaplarının üzerini örtmek ve yiyecekleri korumak için kullanılan naylon folyoları buzdolabında saklarsanız, soğuktan dolay ucu daha da belirginleşir. Ve gerektiği zaman buzdolabından alıp, vakit kaybetmeden kolayca rulosundan çıkarabilirsiniz.
  • Çaydanlık temizliği: Çok sevdiğiniz çaydanlığınız zamanla mat bir görünüme bürünebilir. Yarım bardak sirkeye bir tutam tuz atıp, sert bir süngeri buna batırarak çaydanlığı silmeyi deneyin; eski parlaklığına hemen kavuştuğunu göreceksiniz.
  • Çamaşırlar: Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.
  • Kaynatırken: Çamaşır kaynatırken oluşan buharı önlemek için, tülbent içine koyduğunuz defne yapraklarını kaynama suyuna atınız.
  • Beyazlık: Beyaz çamaşırlarınızı kaynattığınız suya birkaç yumurta kabuğu atarsanız kar gibi beyaz olmalarını sağlarsınız.
  • Musluk Parlaklığı: Musluğunuzu temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin. Sonuç size çok faydalı görünecektir.
  • Damlayan Musluğun Sesi: Musluğunuzun lastiğini (contasını) değiştirin. Siz tamir edemeyecekseniz tamircinin gelmesini beklerken, ''tip tip'' sesinden kurtulmak mi istiyorsunuz? O halde musluğa ucu lavabonuzun deliğine kadar inebilecek uzunlukta bir ip takın. Akan su damlaları sessizce bu ipi izleyecektir.
  • Yumurtanın Pişen Suyu: İçinde yumurta kaynattığınız suyu sakın dökmeyin. Soğumasını bekleyin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan bu suyla salon bitkilerini sulayın.
  • Kahve Telvesi: İçilen kahve telvelerini atmayın. Bunlardan bazı temizlik işlerinde yararlanabilirsiniz. Kahve telvelerini mutfak veya banyonuzdaki lavaboya dökün, bol su akıtın, kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmalarına yol açar.
  • Tıkalı Lavaboların Açılması: Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse tıkalı yer hemen açılacaktır.
  • Seramik Temizliği: Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ılık suyla durulayarak kurutun.
  • Camların Temizliği: Camı en iyi parlatan gazete kâğıdıdır. Önce deterjanlı suyla sildiğiniz camlarınızı sonra kâğıt ile parlatmakta büyük fayda vardır. Camlarınız fazla soğuktan donmuş ise bu türlü camları tuza batırılmış nemli bezle silmek gerekir.
  • Az Masraflı Bir Temizleyici: Evinizin beyaza boyanmış kapı, pencere ve benzeri tahta kısımlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç soğanı, iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanın pırıl pırıl parlaması için çok fazla ovmanız gerekmeyecektir.
  • Duvar Kâğıtlarının Temizliği: Duvar kâğıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçası ile silmek kâfi gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke de tutmayacaktır.
  • Karıncalara Karşı: Karıncalardan kurtulmak için en basit çare bulundukları yere kesilmiş yarım limon koymaktır. Limon çürüyünce, neşrettiği hafif, kendine mahsus koku karıncaları kaçırmaya kâfidir.
  • Camlardaki Buğuyu Gidermek: Evlerin içi ısıtılınca pencere camları ekseriyetle terler, su aşağı doğru süzülerek camları kirletir. Buna mani olmak için, bir bezi az gliserine batırarak camları bu bezle silmektir. Gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine mani olur.
  • Banyo Temizliği: Banyonuzun tertemiz olmasını isterseniz haftada bir sıcak sirke ile yıkayınız. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice siliniz, sonra temiz su ile yıkayınız.
  • Yağ Şişelerinin Temizlenmesi: İçinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için şişelerin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı, iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler tertemiz ve pırıl pırıl hale gelirler.
  • Bulaşıklar için: Alternatif Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyle çevrelerini dikin, enine ve boyuna dikişler geçin böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.
  • Seramik Eşyaların Yıkanması: Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ilik suyla durulayarak kurutun.
  • Paslı Bıçaklar: Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.
  • Ütüye Yapışan Kola: Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kâğıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.
  • Mobilyadaki Çizikler: Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kâfi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.
  • Halıların Serilme Usulü: Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur. Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kâğıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kâğıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır. Ufak Halı Ve Kilimlerin Kaymaması Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafın dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmeniz kâfi gelecektir.
  • Abajur: Abajurunuzun çok ışık verebilmesi için başlık kısmının içini alüminyum kâğıtla kaplayın.
  • Mermer Eşyanın Beyazlaşması: Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanıp, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.
  • Kapta Biriken Kirecin Temizlenmesi: Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın. Tertemiz olur.
  • Süpürgelerin Sağlamlaştırılması: Süpürgelerin dayanması için, alır almaz gayet sıcak su içerisinde bırakmalı. Su soğuyunca çıkarıp silkmeli ve kurutmalıdır. Bu suretle süpürgenin telleri sertleşir. Ayda yahut on beş günde bir bu işlemi tekrarlamak süpürgeyi hem temizler, hem de sağlamlaştırır.
  • Emaye Kaplar: Emaye tencere, kepçe gibi şeylerin emaye kısımlarının çatlayıp, dökülmesi, üzerinde veya içinde siyah lekeler olması, çirkin bir manzara gösterdikten başka tehlikelidir. Buna mani olmak için: Yeni alınan emaye bir kabı, soğuk su dolu derin bir tencere içine yerleştirerek ateşe koymalı, fokur fokur kaynatmalı, ateşten indirerek soğumaya bırakmalı. Soğuyunca kurulayıp, raflara yerleştirmeli.
  • Ütü Altlarının Temizlenmesi: Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kâğıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kâğıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun. Sonra kuru bir kâğıtla kurulayıp parlatın.
  • Süt Kaplarının Temizlenmesi: Çay yapraklarını şişeye doldurun. Üzerine ılık ve sabunlu su koyarak hızla çalkalayın.
  • Halıların Temizlenmesi: Haftada bir ilik su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaklı su ile halıları silmelidir. Bu temizlik halıları ayni zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.
  • Deri Kaplı Mobilyalar: Deri kaplı mobilyalar limon ya da portakal kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.
  • Kadife Kaplı Mobilyalar: Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.
  • Alçıdan Yapılmış Eşyaların Temizlenmesi: Sıcak su ve kola ile yapılan koyu hamur, kalın bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyunca çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.
  • Saç Fırçalarının Temizliği: Saç fırçalarının temizliği pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ilik sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içerisine yarım kahve kasığı amonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine fırçayı koymalı, beş on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ilik bir suda çalkalanarak kurumaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır. Isıtılan kuru kepek fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.
  • Alüminyum kaplar: Alüminyum kapların zamanla kararması insanın mutfakta çalışma zevkini kaçırır. Hâlbuki bunu kolayca önlemek mümkündür. Alüminyum kaplarınızı su ve bolca sirke koyarak kaynatın. Hepsi pırıl pırıl olacaktır.
  • Bal lekesi: Hemen temizlenmeyen bal lekelerini çıkarmak zordur. Ama leke olur olmaz hemen ilik suyla yıkanır ve durulanırsa lekeden eser kalmaz.
  • Tül perdeler: Beyaz tül perdeler, pencerede dura dura kararır, değil mi? Gerçi önceleri, yıkamayla bu siyahlık gider ama daha sonraları bu kararmayı gidermek kolay olmaz. Onun için size tavsiyemiz yıkama suyuna 1-2 çorba kasığı toz seker katmanızdır.
  • Blender temizliği: Mutfakların vazgeçilmez yardımcılarından blenderleri temizlemek epey yorucudur. Fakat pratik bir yolla blenderi çok kolay temizleyebilirsiniz. Bunun için, blenderin yarısına kadar, ilik su doldurun ve çalıştırın, içindeki tüm lekelerin çıktığını göreceksiniz.
  • Bakır tencereler: Bakır tencerelerinizi ve bu malzemeden yapılan diğer tüm eşyalarınızı, kaya tuzu ve sirke ile silerek ilk günkü ışıltısına kavuşturabilirsiniz.
  • Çatal bıçaklarınız kararıyorsa: Bulaşık makinesi çatal, bıçaklarınızı karartıyorsa, bunu önlemenin kolayı var. Bulaşık makinesinin deterjan gözüne ayda bir kere olmak üzere çamaşır suyu koyun. Böylece çatal ve bıçaklarınızın kararmasını engellediğiniz gibi onları parlatmış da olursunuz.
  • Çelik tencereleri temizlerken: Yemek yaparken çelik tencereniz yandıysa, sakin üzülmeyin. Tencerenizi yeniden pırıl pırıl yapabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kasığı karbonat ve 1 fincan sirkeyi tencerenizde kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hem de tencereniz tertemiz olacaktır.
  • Diş macununuz bittiyse: Bir sabah uyandığınızda diş macununuzun kalmadığını görürseniz ne yaparsınız? Dişlerinizi fırçanıza damlatacağınız 1-2 damla limonla fırçalayın ancak çalkalamayın. İşe yaradığını göreceksiniz.
  • Etiket izleri: Özellikle süs eşyalarında ve çeşitli mutfak aletlerinin üzerinde etiketler bulunur. Etiketi çıkardığınız zaman da mutlaka izi kalır. Bu izi yok etmek için, etiket izi olan eşyaların üzerine mobilya cilası sürüp, yumuşak bir bezle silin. Hiçbir iz kalmayacaktır.
  • Fırın ızgaraları: Özellikle fırında et kızarttığınız zaman, ızgaralar çok kirlenir. Yıkarken de, ızgaraları temizlemek biraz zor gelebilir. Fakat ızgaraları ıslatıp, ponza taşıyla ovarsanız tüm yağların ve lekelerin çıktığını, ızgaranın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
  • Fincandaki izler: Kahve ve çay bazen fincanlarda çıkmayan lekeler birikir. İşte acil ve etkili bir çözüm. Nemli bir havluyu deterjanlı suya batırıp çıkarın ve lekenin üzerini ovuşturarak silin. Diğer bir yöntem ise diş macunu ile temizlemektir.
  • Halılarınızın rengini korumak için: Salondaki halılarınızın rengi gittikçe soluyor ve üzerini toz kaplıyorsa, 1 kova suyun içine 1 fincan gaz koyun. Bu gazlı suyla sildiğinizde halılarınız hem dezenfekte olur, hem de temizlenir. Tabii rengi de ilk alındığı gibi canlı ve parlak olur.
  • Kristaller: Kristal bardaklar yıkandıkça ışıltısını kaybeder ve mat bir görünüm kazanmaya baslar. Fakat kristal bardaklarınızı yıkarken kullandığınız deterjana yarım su bardağı sirke ve tuz ekleyip, öyle durularsanız ilk günkü gibi parladıklarını görürsünüz.
  • Sararmalar: Plastik eşyalar zamanla sararır. Eski haline döndürmek için onları yarım saat boyunca biraz beyazlatıcı katacağınız sıcak suda bekletin. Eğer yüksek ısıdan ötürü ütünüzün demiri sarardıysa oksijenli suyla ovmanız yeterli olacaktır.
  • Kahve değirmeni temizliği: Kahve değirmeninizde başka şeyler çektiğiniz zaman, genelde çekilen şeylerin kokusu kalır ve bu koku çektiğiniz kahveye sinebilir. Kahve değirmenini temizlemek ise hiç kolay değildir. Kokuyu çıkarmak için; bayat ekmeği parçalara ayırın ve kahve değirmeninde çekin. Böylece kahve değirmeninde oluşan kokular ekmek tarafından alınmış olacak ve kokudan eser kalmayacaktır.
  • Kararan vazolar: Eğer altın kaplamalı çelik vazonuzun zamanla mat bir görünüm aldığından yakınıyorsanız, saf alkole batırılmış bir pamukla silerek, eski parlaklığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kepekle gelen temizlik: Kepek çok iyi bir temizlik aracıdır. Muslin kumaşlar kepek suyuyla iyi temizlenir. Kepek suyuyla yıkanan saçlar pırıl pırıl olur. Yine kepek suyuyla yapılan banyo da cilde çok iyi gelir.
  • Pirinçler: Pirinç eşyalarınızı parlatmak için temizleme suyuna birkaç damla limon damlatın ve bununla iyice ovuşturarak silin. Yataklarınızın pirinç başlarını sıkılmış yarım limonla iyice ovuşturun, pırıl pırıl olacak ve içiniz rahat edecek.
  • Peçeteleriniz karışmasın: Sofrada peçetelerinizin karışmasını önlemek için, değişik renkte peçeteler kullanabilirsiniz. Bu suretle hem peçeteler birbirine karışmaz, hem de sofranızın görünümü daha zevkli olur.
  • Sirke: Dondurulmuş eti az sirkeli suda bekletmek daha kolay çözülmesini sağlar.
  • Yosunlar: Su şişelerinin dibi zamanla yosun tutar. Bu da hem kötü bir görüntüye, hem de pis bir kokuya yol açar. Bunu yok etmek için, şişelerin içine gazete parçaları atıp, içine su doldurun. Birkaç saat sonra çalkalayın. Ve gazete parçalarını içinden çıkartın. Daha sonra deterjanlı sıcak suyla yıkayın. Böylece yosunlardan kolayca kurtulmuş olursunuz.
  • Porselenlerdeki çatlaklar: Yemek takımınızdaki tabakların çatlaklar nedeniyle kırılmalarından ve takımın bozulmasından korkuyorsanız; çatlak tabağı bir tencereye yerleştirip süt ile doldurun. Çok kısık ateşte 45 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Çatlaklardan eser kalmayacaktır. Aynı işlemi tüm porselen objeleriniz için deneyebilirsiniz.
  • Tahta kaşıklar: Mutfakta kullanılan tahta kaşıklar renklerini çabucak kaybeder, kahverengine dönüşürler. Bunu bir dereceye kadar önlemek istiyorsanız, tahta kaşıkları, kullanmadan önce duru suda iyice ıslatıp kullanırsanız daha iyi netice alırsınız.
  • Tahta kaplar: Özellikle salatalar için kullanılan tahta kaplar, masaya ayrı bir sıklık katar. Fakat bu tahta kapları suyun içinde bırakırsanız, yıpranıp çatlar. Bunun için, kullandıktan sonra hiç bekletmeden hemen yıkayıp, kurulayın. Tahtaların bozulmasını önlemiş olursunuz.
  • Toprak kaplar: Toprak kaplarınızın içinde patates kabuklarını kaynatarak, kaptaki sararan kısımların eski görünümüne kavuşmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Toprak tencereler: Toprak tencereler ya da çömlekler yeni alındıklarında küçük çatlaklar oluşması nedeniyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunu önlemek için toprak tencerelerinizi kullanmadan önce 3/4 'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. Bu işlemlerden sonra her türlü yemeği pişirmeye hazır olacaktır.
  • Çamaşırlarınızın yani sıra yıkayabilecekleriniz: Otomatik çamaşır makinanızda çamaşırlarınızın yani sıra espadrillerinizi, koton spor ayakkabılarınızı, vinleks çantalarınızı ve anoraklarınızı da yıkayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu eşyalarınızı hassas bir yıkama programında temizlemeli, daha sonra sıcak bir ortamda iyice kurutmalısınız.
  • Uzun ömürlü mum: Mumlar, özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Mumların ömrünü uzatmak için, kullanmadan 2 saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyup bekletin. Böylece, mumun eriyip masa örtüsüne damlamasını, ya da şamdanda çıkarılmayacak izler bırakmasını önlemiş olursunuz.
  • Yazlık evlerdeki nem: Dolaplarınızın içi rutubetlenirse, askılara aşacağınız, okullarda kullanılan beyaz tebeşir bu sorundan sizi kurtaracaktır.
  • Yumuşak havlu: Eski havlularınızı yumuşatabilmek için yıkadıktan sonra bolca mutfak tuzu dökülmüş sıcak suda bir saat bekletin. Havlularınızın ne kadar yumuşadığına inanamayacaksınız.
  • Mumlarınızın damlamamasını istiyorsanız: 3 saat süre ile mumları tuzlu suda bekletin ve daha sonra bir bezle kurulayın. Artık hiç damlatmayacak ve leke yapmayacaklardır.

PRATİK BİLGİLER

  1. Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
  2. Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın. 
  3. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
  4. Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
  5. Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz. 
  6. Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir. 
  7. Balığı seçerken son derece dikkatli olmalısınız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe ya da kırmızı renkte olmalıdır. 
  8. Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur. 
  9. Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz. 
  10. Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin. 
  11. Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır. 
  12. Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz. 
  13. Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun. 
  14. Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir. 
  15. Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin. 
  16. Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın. 
  17. Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
  18. Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
  19. Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.



Yorumlar (10)
Narin 3 yıl önce
Siyah Dut lekesi, doğal olarak nasıl çıkar? lütfen bilen yazsın.
Meryem 3 yıl önce
Ben Kiraz lekesini biliyorum. Üstüne sımsıcak su dökün bekletin leke çıkacaktır. Bebek kıyafetlerinde uyguladım sonuç iyi. Umarım Dut lekesinde aynı yöntemle çıkar. Bunu tecrübe ettikten sonra herkesin bilmesi için buraya yazarsanız sevinirim.
Yasemin 3 yıl önce
Mutfak dolabımı Cif ile ovdum ve iz kaldı. Ne yapa bilirim, lütfen yardımcı olur musunuz?
Çiğdem 3 yıl önce
Perdemin üstüne çiçekli bal döküldü, lekesi çıkmıyor. Nasıl geçer acaba?
Hatice 3 yıl önce
Havlunun üzerindeki küf lekesi nasıl gider lütfen bilen varsa yazsın?
Nurten 3 yıl önce
Deri kapaklı ajandam da tükenmez kalem lekeleri var nasıl geçebilir lütfen bilen varsa cevap versin.
Cezmi 3 yıl önce
Kurumuş deniz suyu lekesi araba koltuğumda 3 gündür duruyor. Deterjan da çıkarmadı, sürekli siliyorum ama leke aynı şekilde duruyor. Bunun için bir yöntem bilen yazsın lütfen.
Halide 3 yıl önce
Eşarpta su lekesi gibi beyaz beyaz lekeler çıkmıyor neyle çıkar sizce?
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:12
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:55
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14