İndirimli elektrik müjdesi! Peki hangi illerde kimler yararlanabilecek?

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elektrikte serbest tüketici limitini 2017 yılı için 3 bin 600 kWh'tan 2 bin 400 kWh'a düşürmesiyle Antalya, Isparta ve Burdur'da 258 bin aboneye serbest tüketici olma hakkı doğdu böylece aylık ortalama 82 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen abonelere 'indirimli elektrik' kullanmanın yolu açıldı.

Ekonomi 20.01.2017, 01:40 20.01.2017, 01:42
İndirimli elektrik müjdesi! Peki hangi illerde kimler yararlanabilecek?

HABER 1 : 

EPDK elektrikte serbest tüketici limitini 2017 yılı için 3 bin 600 kWh'tan 2 bin 400 kWh'a düşürmesiyle aylık ortalama 82 TL'nin üzerinde elektrik faturası ödeyen abonelere 'indirimli elektrik kullanmanın' yolu açıldı. EPDK'nın 2017 yılı için serbest tüketici limitini 2 bin 400 kWh'a düşürmesi ile aylık ortalama 82 TL ve üzeri elektrik faturası ödeyen abonelere 'indirimli elektrik' kullanmanın yolu açıldı.

EPDK'nın belirlediği yeni limitle Türkiye genelinde 8,4 milyon elektrik abonesi 'serbest tüketici' olma fırsatı yakalarken CLK Akdeniz Elektrik'in görevli tedarikçi şirket olarak hizmet verdiği Antalya, Isparta ve Burdur illerinde 258 bin abone daha yeni limitle birlikte serbest tüketici olma hakkı elde etmiş oldu. Böylece söz konusu 3 ilde mevcut ve yeni serbest tüketici hakkı olan abone sayısı 591 bine ulaştı.

ANTALYA'DA 215 BİN ABONEYE İNDİRİMLİ ELEKTRİK

CLK Akdeniz Elektrik'ten yapılan açıklamada, "Yeni limitle birlikte sadece Antalya ilinde yaklaşık 215 bin abone serbest tüketici olma hakkı elde etti. Aylık faturası ortalama 82 TL ve üzeri olan ve CLK Akdeniz Elektrik'in avantajlı tarifelerinden yararlanmak isteyen tüketicilerin müşteri hizmet merkezleri ve NKolay şubelerine giderek serbest tüketici sözleşmesi imzalaması yeterli olacak" denildi.

 ABONELER İMZALADIKLARI SÖZLEŞMELERE DİKKAT ETMELİ

Yeni limitle birlikte sektörde rekabetin boyutlarının daha da genişleyeceğine de işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"CLK Akdeniz Elektrik olarak sektör tecrübemiz ve deneyimli kadromuzla bu rekabete hazırız. Abonelerimize kaliteli, sürdürülebilir ve müşteri memnuniyeti hedefleyen bir hizmet sunmaya devam edeceğiz. Serbest tüketici statüsündeki abonelerin mağdur olmamaları için önümüzdeki dönemde imzaladıkları sözleşmeleri çok dikkatlice incelemeleri ve sözleşmelerdeki ek maddeleri okuyarak gerçekte ne kadar indirim aldıklarını net olarak görmeleri konusunda uyarmak isteriz."

HABER 2:

FATURASI 82 TL'NİN ÜZERİNDE OLANLAR DİKKAT!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) serbest tüketici limitini düşürmesi ile birlikte aylık elektrik faturası 82 TL'yi geçen tüketicilerin enerjilerini istedikleri tedarik şirketinden almasının yolu açılınca başlayan 'ucuz elektrik' ilan ve haberleriyle ilgili Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) uyarı geldi.

İndirim oranlarının faturaya düşük yansıdığı ve hatta bazı durumlarda eskisinden yüksek fatura geldiği şikayetleri aldıklarını belirten EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, "Kullanıcılar indirim oranının sadece enerji bedeli üzerinden mi, enerji ve dağıtım bedeli üzerinden mi, yoksa fon, pay ve vergiler dahil toplam üzerinden mi olacağına dikkate etmeli, sözleşmeleri imzalamadan dikkatli okumalı" dedi.

EPDK, elektrikte serbest tüketici limitini 2017 yılı için 3 bin 600 kilovatsatten (kWh) 2 bin 400 kWh'e düşürdü. Bu düşüşle birlikte 2017 itibariyle aylık tüketimi 200 kWh'i, yani aylık faturası 82 lirayı geçen tüketiciler, dağıtım şirketleri dışında EPDK'dan lisanslı tedarik şirketlerinden de enerji alabilecek. EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, istatistiklere göre Türkiye genelinde yıllık tüketimi 2 bin 400 kWh'nın üzerinde olan yaklaşık 8.4 milyon abone bulunduğunu söyledi. EMO'nun hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam koşulları için aylık 230 kWh enerji tükettiğini belirten Ulutaş, şöyle dedi:

"Serbest tüketici limitinin 200 kWh'e düşürülmesi konut kullanıcılarının büyük bölümünün de serbest tüketici kapsamı içine girdiği anlamına gelmektedir. Kullanıcılar e-devlet portalı üzerinden serbest tüketici hakkına sahip olup, olmadıklarını kontrol edebilirler. Serbest tüketici limitinin yıllar itibariyle düşmesiyle birlikte küçük ticarethaneleri kapsayacak şekilde genişledi, şimdi ise konutlarda yaygınlaşıyor. Serbest tüketici limitini aşan kullanıcılar, dağıtım bölgelerinde görev yapan dağıtım şirketine bağlı perakende satış şirketi dışında lisanslı 214 tedarikçinin herhangi birinden enerji alabilirler." 

"TÜKETİCİ YANILTILABİLİR"

Ulutaş, tedarikçisini değiştirmek isteyen kullanıcılara uyarılarda bulundu. Öncelikle ilk dikkat edilmesi gereken konunun firmanın 'tedarikçi lisansı' sahibi olup olmadığını öğrenmek olduğuna dikkat çekti. Mevzuat gereği, tedarikçi ile sözleşme ilişkisi sadece elektrik enerjisinin satışıyla ilişkili olduğunu, teknik konuları kapsamadığını belirten Ulutaş, arıza veya bakım onarım gibi konuların dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda kaldığını dile getirdi. Geçmişte faturaları düşürdüğü iddia edilen tasarruf cihazlarının tüketiciler tarafından satın alındığını hatırlatan Ulutaş, reklamlar yoluyla ucuz enerji satma vaadiyle tüketicilerin yanıltılması olasılığının da yüksek olduğunu söyledi. Tedarikçi değiştirilmesi durumunda şok indirimler yapıldığına ilişkin haber ve ilanların son dönemde arttığına dikkat çeken Mahir Ulutaş, şöyle dedi:

"Tüketicilerden EMO'ya şikayetler geldi. Bu şikayetlerin genellikle indirim oranlarının faturalara düşük yansıması ve eskisine kıyasla daha fazla ödeme yapılmak zorunda kalınması oldu." 

"İNDİRİM DÜŞÜK OLABİLİR" 

EMO İzmir Şube Başkanı Ulutaş abone sözleşmelerinin çok dikkatle okunmasını, tedarikçinin titizlikle seçilmesini ve her abonenin kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelere imza atmasını önerdi. Faturaların enerji bedeli, dağıtım bedeli ile fon, pay ve vergiler olmak üzere üç üç ana unsurdan oluştuğunu belirten Ulutaş şunları söyledi:

"Tüm maliyet unsurları bu bedellerin içerisinde yer almaktadır. Bu bedellerdeki değişim üçer aylık dönmelerde EPDK tarafından gerçekleşmektedir. Size önerilen fiyatları, serbest olmayan mesken tüketicilere uygulanan fiyatlarla (tek zamanlı ya da çok zamanlı tarife sınıflarını dikkate alarak) mukayese etmeniz gerekir. Yüzdesel indirimlerde önerilen indirim oranının; sadece enerji bedeli üzerinden mi, enerji ve dağıtım bedeli üzerinden mi, yoksa fon, pay ve vergiler dahil toplam üzerinden mi olacağına dikkate edilmeli."

Konutlarda 2017 Ocak itibariyle 1 kWh enerjinin bedeli 21.4 kuruş, dağıtım bedeli 11.8 kuruş olduğuna, fon ve vergilerin eklenmesiyle faturanın 42 kuruşa çıktığına dikkat çeken Mahir Ulutaş, şöyle devam etti:

"Toplam rakam üzerinden yüzde 10 indirim yapılacaksa, 4.2 kuruş indirim olur. Ancak, sadece enerji bedeli üzerinden yüzde 10 indirim yapılacaksa bu indirim miktarı 2.14 kuruşta kalacaktır. Serbest tüketici limitinde yani ayda 200 kWh enerji tüketen bir abone yüzde 10 indirimin sadece enerji bedeline uygulanmasıyla faturasını ancak 82 TL'den 77 TL'ye kadar indirebilir. Yani yüzde 10 indirim vadiyle tedarikçi değiştiren tüketici, sadece yüzde 6.6 indirim alacaktır. Piyasada enerji bedeli üzerinden yüzde 5'lik indirim teklifiyle daha sık karşılaşıyoruz. Bu durumda ise aynı tüketime sahip konut kullanıcısının faturası 82 TL'den ancak 80 TL'ye düşer. Bu düşüş ise faturaya ancak yüzde 3.4 olarak yansır. Gerçek indirim oranı görmek için, tüm fatura kalemlerini ve nihai olarak ödeyeceğiniz rakama ne kadar yansıyacağını hesaplamanız gerekir." 

"FATURA ARTABİLİR" UYARISI 

Ulutaş, bugüne kadar karşılaştıkları örneklerde tedarikçi değiştirmenin faturaya etkisinin sınırlı kaldığına şahit olduklarını hatta kimi durumlara sözleşmelerde EPDK'nın belirlediği serbest olmayan tüketicilere uygulanan tarifeler dışında başka parametrelere de atıfta bulunulduğunu söyledi. Sözleşmelerde çoğunlukla elektrik üreticileri için spot piyasa durumunda olan PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) ve EPİAŞ'da (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) yaşanacak fiyat artışlarının da tüketiciye yansıtılacağına ilişkin ibareler yer aldığına dikkat çeken Ulutaş, sözlerine şunları ekledi:
"Örneğin, PMUM fiyatları 23 Aralık 2016 tarihinde 1 Kwh başına 1.9 liraya kadar tırmandı. Serbest olmayan konut tüketicilerin faturasına yansıyan 1 Kwh'lik enerji bedelinin 21.4 kuruş olduğu göz önüne alınırsa, bu tip sözleşmeler imzalayan tüketicilerin faturalarında bırakın indirim, eskisine kıyasla artış olma olasılığı yüksektir. Benzer şekilde kimi sözleşmelerde ise Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında fiyat artışlarının da faturaya ayrıca yansıtılacağına ilişkin hükümler bulunmaktadır. Bu sözleşmelerde, elektrik üreticileri ile toptancıları arasında oluşan ve piyasa şartlarına göre değişen fiyatların yüksek kısmı faturaya yansırken, düşüşlerin yansıtılmaması ön görülmektedir. Bu tip sözleşmeler EPDK'nın serbest olmayan tüketiciler için belirlediği tarifeleri bile aşan faturaların oluşmasına neden olabilir. İndirim beklentisi ile tedarikçi değiştiren konut kullanıcıları, fatura sürprizleriyle karşılaşmamak için içinde EPDK'nin belirlediği serbest tüketici olmayanlara ilişkin tarifeye kıyasla indirim yapan hükümler dışında kalan konulara atıfta bulunan sözleşmeleri imzalamaktan imtina etmelidir."



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13