1,5 milyon kişi merakla bekliyordu!

Öğrencilerin merakla beklediği TEOG Sınav Sonuçları az önce açıklandı.

Eğitim 29.06.2015, 09:39 29.06.2015, 09:42 Emre
1,5 milyon kişi merakla bekliyordu!
Ve 1,5 milyon öğrencinin merakla beklediği büyük gün geldi.  TEOG Yerleştirme Esas Puanları-YEP sonuçları açıklandı. Veliler ve öğrenciler sonuçları öğrenmek için E-Okul'a yüklenince sitede kısa süreli çökme yaşandı. TEOG sonuçlarıhaberimizde bulunan linkten de öğrenebilirsiniz.

Milyonlarca öğrencinin beklediği Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçları açıklandı.
 
Ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerinin 24 Haziran'da beklediği sonuçlar, davalık olan sorular nedeniyle MEB tarafından ertelenmişti. Yerleştirme sonuçları meb.gov.tr, oges.meb.gov.tr ve e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden öğrencilerin TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.
 
MEB, BUGÜN AÇIKLANACAĞINI BELİRTMİŞTİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 12. İdare Mahkemesi'nde bir İngilizce sorusunu ile ilgili açılan davada iptal kararı verdiği belirtilmişti. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, mahkemenin iptal kararı sonrası 24 Haziran'da açıklanması beklenen ancak ertelenen sonuçların 29 Haziran Pazartesi günü saat 09.00'da e-okul üzerinden açıklanacağı bildirilmişti.

 
MEB DAHA ÖNCE BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI
 
'Bazı sorulara açılan dava nedeniyle...'
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
"2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sürecindeki Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği Bakanlığımız tarafından yayımlanan kılavuzda belirtilmişti. Ancak ikinci dönem yapılan ortak sınavlardaki bazı sorulara açılan davalar ve yargı sürecindeki aksamalar nedeniyle YEP sonuçlarının ilanı ertelenmişti.
 
26.06.2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesinde D Kitapçığı İngilizce 11. Soru (A Kitapçığı 10. soru, B Kitapçığı 1.soru, C Kitapçığı 3.soru ) ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir.
 
'Tüm adaylar doğru yaptı kabul edilecek'
 
Danıştay 8. Dairesinin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek İngilizce ders puanları yeniden hesaplanacaktır.Bu karar sonrasında Bakanlığımız, 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları yeniden hesaplayarak, yeni puanları 29.06.2015 Pazartesi günü saat 09.00'da  e-okul üzerinden açıklayacaktır."
 
TEOG’da Fransızca ve Almanca’da 'sıfır' puan paniği! 

TEOG’da bir İngilizce sorusuyla ilgili yargının iptal kararı vermesi üzerine Yerleştirme Puanları’nın (YEP) açıklanmasının yarına ertelenmesinin ardından veliler dün de e-okulda “0” (sıfır) paniği yaşadı. Dün Sabah Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) e-okul sistemine giren veliler, çocuklarının puanlarını kontrol ettiğinde şaşkınlık yaşadı. TEOG Yabancı Dil Sınavı’na Fransızca Almanca’dan giren öğrencilerin, bu derslerdeki puanları e-okulda “0” olarak yer alıyordu. Panik halinde okullarını ve MEB’i arayan veliler, iptal edilen soru İngilizce sınavında olduğu halde neden Almanca ve Fransızca sınavlarının sonuçlarının değiştirildiğini öğrenmeye çalıştı.

NEDENİ AÇIKLANMADI

MEB’in Alo 147 hattını arayan velilerden A.Z., “İtirazımız varsa pazartesi günü sonuçlar açıklandığında yapacağımız söylendi. Benim oğlum TEOG’a Fransızca dersinden girdi. İki sınavında da hiç yanlışı yok ve okul notu 100’dü. Ama sabah baktığımızda 0 olduğunu gördük. İptal edilen soru İngilizce o zaman bizim notlarımızla neden oynandı?” diye konuştu. Öğrencilerin okul yöneticileri de “Pazartesi gününü beklememiz söyleniyor” dedi. MEB yetkilileri, panik yapılacak bir durum olmadığını e-okul sisteminde düzenlemeler yapıldığını belirterek, “Puanları silinmiş değil, yeniden hesaplama yapılıyor. Pazartesi sonuçları açıklayacağız, hata yok” yanıtını verdi.

TEOG kapsamında düzenlenen ortak sınavlarda İngilizce testi A kitapçığı 10’uncu soru (Mary Sanders) iptal edildi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığını kabul ederek İngilizce ders puanlarının yeniden hesaplanacağını açıkladı. Bakanlık, 8’inci sınıf Yılsonu  Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) yeniden hesaplayarak, yeni puanları ise 29 Haziran Pazartesi günü saat 09.00’da e-okul üzerinden açıklayacak.

 Ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin 24 Haziran’da beklediği fakat davalık olan sorular nedeniyle MEB'in ertelediği TEOG sonuçları, 29 Haziran Pazartesi günü açıklanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 12. İdare Mahkemesinde bir İngilizce sorusunu ile ilgili açılan davada iptal kararı verdiği belirtildi. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, mahkemenin iptal kararı sonrası 24 Haziran'da açıklanması beklenen ancak ertelenen sonuçların 29 Haziran Pazartesi günü saat 09:00'da e-okul üzerinden açıklanacağı bildirildi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi; '2014-2015 yılı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sürecindeki Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği Bakanlığımız tarafından yayımlanan kılavuzda belirtilmişti. Ancak ikinci dönem yapılan ortak sınavlardaki bazı sorulara açılan davalar ve yargı sürecindeki aksamalar nedeniyle YEP sonuçlarının ilanı ertelenmişti.
 
İNGİLİZCE SORUSU İPTAL EDİLDİ
 
26.06.2015 tarihinde 12. İdare Mahkemesinde D Kitapçığı İngilizce 11. Soru (A Kitapçığı 10. soru, B Kitapçığı 1.soru, C Kitapçığı 3.soru ) ile ilgili açılan dava neticesinde, mahkeme bu soruya iptal kararı vermiştir.
 
Danıştay 8. Dairesinin 26.11.2014 tarih ve 2014/2083 esas sayılı kararı doğrultusunda iptal edilen soruyu tüm adayların doğru cevapladığı kabul edilerek İngilizce ders puanları yeniden hesaplanacaktır.Bu karar sonrasında Bakanlığımız, 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı ile Yerleştirmeye Esas Puanları yeniden hesaplayarak, yeni puanları 29.06.2015 Pazartesi günü saat 09.00’da e-okul üzerinden açıklayacaktır.'

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yapılan açıklamada, kayıtlarla ilgili şöyle denildi:

1. Milli Eğitim Bakanlığı’nca daha önce 24 Haziran 2015 tarihinde açıklanacağı bildirilen TEOG Yerleştirmeye Esas Puanı, soru iptali talebi ile açılan dava sonucunun beklenmesi nedeniyle belirlenen tarihte resmi olarak açıklanamamıştır.
2. Özel okullar için şu ana kadar ilan edilen kayıt takvimleri bu nedenle iptal edilmek zorunda kalınmıştır.
3. Gerek duyan özel okullar yaptıkları ön kayıtlarını, puanların değişmesi ihtimaline karşı yeniden hesaplanmak kaydıyla geçerli kabul edecek ve resmi açıklamadan sonra tekrar hesaplama yapmak koşuluyla ön kayıtlarına devam edecektir.
4. Gerek duyan özel okullar, Yerleştirmeye Esas Puan resmen açıklanana kadar yapılan ön
kayıtlarını iptal etmiş ve kayıt sistemlerini durdurmuştur.
5. Yerleştirmeye Esas Puanlar 26 Haziran Cuma akşamına kadar açıklandığı takdirde özel okullar 27 – 28 Haziran Cumartesi – Pazar günleri ön kayıt yapacaklar veya yapmaya devam edeceklerdir.
6. Bu durumda özel okullar, 29-30 Haziran tarihlerinde kesin kayıt yapacak ve 1-5 Temmuz tarihleri arasında serbest kayıt sistemine geçeceklerdir.
7. Özel okullar kayıt kurallarını ve kayıt takvimlerini, kendi resmi web sitelerinde ve okullarında velilerin görebileceği bir yerde ilan edecektir.
8. Yerleştirmeye Esas Puanların daha geç bir tarihte açıklanması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği yeni takvime göre özel okulların yeni kayıt takvimi de kamuoyuna duyurulacaktır.

Öte yandan öğrencilerin TEOG tercih işlemleri, 6-16 Temmuz 2015'de e-okul sisteminden alınacak. Yerleştirme işlemleri için tercihler Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 6 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir. TEOG yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak.

TEOG tercih işlemlerinde öğrencilerin taşıması gereken genel başvuru şartları nelerdir?

2014–2015 öğretim yılında ortaokul 8’inci sınıfı başarıyla tamamlamış olmak,
Başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşımak,
Yerleştirmeye esas puana (YEP) sahip olmak.

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemleri için yapılan TEOG tercihleri e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan TEOG tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

TEOG tercihleriyle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Yurt dışından sınava giren öğrencilerden e-okul sistemine kayıtlı olanlar e-okul.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacaktır. Tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Millî eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Öğrenciler yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecektir.

Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalıdır ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmelidir.

24 Haziran - 05 Temmuz 2015 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem yerleştirmeye esas nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecektir.

TEOG tercih işlemleri için e­-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonları görülecektir. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyecektir. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

TEOG LİSE NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK?

TEOG yerleştirmesine esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. TEOG sonuçlarına göre yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek.

Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek. Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI (YEP) NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerin sınavla kayıt yaptırılan okullara girebilmeleri için kullanılacak puana Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) denilmektedir. YEP, okul notlarının ağırlıklı ortalaması ve Merkezi Sınav Puanlarının birleştirmesiyle oluşur. Merkezi Sınav Puanı 700’lük sisteme dönüştürülür, 6ncı, 7nci ve 8inci sınıfların Yıl Sonu Başarı Puanları ile toplanarak ikiye bölünür. Kısaca; tüm notları 100 olan bir öğrenci için 300 puan okuldan, merkezi sınavlarda tüm soruları doğru cevaplamışsa 700 puan sınavlardan geliri ve toplam 1000 puan ikiye bölündüğünde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) 500 olarak bulunur. Sonuç olarak, tüm öğrenciler için YEP puanı 500 üzerinden hesaplanacak ve bu puanın %30’u okuldan, %70’İ merkezi sınavlardan gelecektir.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13