Doğduğunuz ay kaderinizi belirliyor

Yaşam 18.01.2015, 17:34
Doğduğunuz ay kaderinizi belirliyor
2/4

Örneğin 1990’larda Chicago Üniversitesi’nden Leonid Gavrilov, sonbaharda doğanların daha uzun yaşadığını fark etmişti. Daha sonra yaptığı farklı araştırmalarda da bu bulgusunu teyit eden Gavrilov, sonbaharda doğanların 100 yaşına kadar yaşama ihtimalinin Mart’ta doğanlara kıyasla yüzde 40 daha fazla olduğunu belirtiyor.

Gavrilov’un bulgusu önce yanlış anlaşıldı ve direnişle karşılaştı. “Bu konudaki son araştırmalardan haberdar olmayanlar kuşkulu yaklaşıyor ve bu çalışmayı astrolojiyle ilişkilendiriyor,” diyor Gavrilov. “Ama bulgularımızı hakemli profesyonel dergilere ilettiğimizde uzmanlar artık çok iyi karşılıyor.” Oxford Üniversitesi’nden Sreeram Ramagopalan bu alandaki çalışmaların hız kazandığını belirtiyor.

Araştırma görevlisi, daha önceki çalışmaların az sayıda katılımcı üzerinde yapıldığını, bu nedenle sonuçların tesadüfi olmasından şüphelenildiğini ifade ediyor. Ramagopalan “Fakat son dört-beş yıldır bu konuların daha büyük çaplı araştırmalarda ele alındığını” söylüyor. Son bulgular on binlerce katılımcıya dayanarak ortaya çıkarılmış. Kendi araştırmasında da İngiltere’de 60 bin hastanın hastane kayıtları incelenerek kış ve ilkbaharda doğanlarda şizofreni, depresyon ve manik depresiflik riskinin daha fazla olduğu sonucuna varılmış.

Mevsimlerle miyopluk ve alerji ilişkisi
Doğduğunuz mevsimin etkilediği diğer özellikler arasında görme duyusu ve alerji riski de var. Kışın doğanlarda sonradan yüksek dereceli miyop olma (uzağı görememe) ihtimali en az. Aynı şekilde yaz bebeklerinde de alerji riskinin daha az olduğuna inanılıyor.