Radyoyu bulan adam kimdir, radyoyu icat eden kişi kim?

Bu yazıda dünyayı değiştiren teknolojilerin başında gelen radyoyu bulan adamın kim olduğu ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

Kim Kimdir? 10.01.2024, 12:09 10.01.2024, 21:06
Radyoyu bulan adam kimdir, radyoyu icat eden kişi kim?

KISACA RADYONUN İCADI 
Televizyon bugün en yaygın elektronik haberleşme şekli olmasına rağmen bir zamanların gözde aleti radyo hala en yaygın yayıncılık aracı olarak yerini korumakta. Radyo olmaksızın, günlük yaşamımızda yer alan birçok hizmet ve konfor mümkün olmayacaktır. Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.  

İtalyan kaşif Guglielmo Marconi radyonun babası olarak kabul edilir. İngiliz bilimadamı James Clerk Maxwell 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuş ve Alman fizikçisi Heinrich Hertz, 1888 yılında James Clerk Maxwell'İn teorisini pratik olarak gerçekleştirerek bu konuda öncülük etmişlerdir. Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

RADYONUN İCADI
Radyonun icadına giden yol ilk olarak 1865 yılında İngiliz bilim adamı James Clerk Maxwell tarafından elektronik olarak üretilmiş olan radyo dalgalarının yayılmasıyla ilgili teorinin kurulması, 1888 yılında da Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından Maxwell’in tesorisinin pratiğe dökülmesi öncülük etmiştir. Bilinen ilk keşif İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından, bir gemiden kıyıdaki yardımcısına kablosuz telgrafla 3 adet “S” harfi göndermesiyle, ilk defa yeryüzünde radyo dalgaları yayıldı. Tarihler 1898 yılını gösteriyordu ve ilk kullanımı gemiden kıyı ile haberleşme şeklindeydi.

RADYO'YU İLK KİM BULDU?
Radyoyu ilk bulan kişi olarak İtalyan mucit Marconi ismi genel kabul görmektedir. Ancak radyoyu ilk olarak kendisinin bulduğunu iddia eden birçok kişi de ortaya çıkmıştır. Bunların başında Nikola Tesla ve Olive Lodge isimleri gelmektedir. Rus bir mucit olan Alexander Stepanovitch Popov, anlaşılabilen ilk radyo dalgalarını aktarmayı başarmış ancak buna herhangi bir patent almamıştır.

İsmini saymadığımız birçok kişi daha var, fakat radyonun babası olarak, İtalyan Marconi ismi herkes tarafından kabul görmektedir. Marconi, Popov ve Lodge, Edward Branly’nin buluşu olan Branly tüpü olarak bilinen ve radyo dalgalarını belirlemek için kullanılan bir araç geliştirmeye çalışmaktaydılar. 1890 yılında başlayan bu çalışmalar, 1895 yılına gelindiğinde Marconi ve Popov’un birbirlerinden haberi olmadan geliştirmeleri ile sonuçlanmıştır. İlk olarak Popov tarafından 1896 yılında Heinrich Hertz ismi, mors alfabesi kullanılarak anlaşılır bir biçimde iletilmişti.

Ancak Popov bu icadına patent almamıştı. Daha sonra Marconi 1898 yılında patent alarak ilk radyonun ilk kez doğuşuna sahiplik etti. İlerleyen tarihlerde 1923 yılına gelindiğinde, yüksek frekansa sahip radyo dalgalarının iyosfer’e çarpıp tekrar dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme başta olmak üzere giderek ve hızlı bir şekilde yaygınlaştı. 1947 yılında transistör icat edilince, radyo teknolojisinde büyük bir devrim yaşanmıştır.

İLK RADYO 3 S'İ İLETTİ
İlk keşif şu şekilde gerçekleşti: Marconi bir gemide geliştirdiği radyo(!) ile kıyıda bulunan hizmetçisine kablosus telgraf aracılığıyla 3 tane S harfi yolladı. Mignani'nin asistanı da sinyali aldığı zaman ateş edecekti.. Marconi 3 S'i yollama komutunu verdiğinde yeryüzünde ilk defa radyo dalgaları yayıldı, 3 S uzayda dolaştı, dolaştı ve alıcıya ulaştı. Alıcıya ulaştığını gören hizmetçi Mignani tetiği çekti. Deney başarılıydı. Böylelikle ilk radyo da pratik olarak çalışmış oldu.

Guglielmo Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

Sonrasında ise radyonun temelleri Guglielmo Marconi'nin Bologna yakınlarındaki evinin tavanarasında yaptığı deneylerle atıldı. Havadan mesaj göndermek için radyo dalgalarından yararlanma düşüncesine kapılan Marconi uzak yerler arasında telsiz iletişimi olanaklı kılarak ve "ticari eğlence" yaşamını dönüşüme uğratarak dünyayı değiştirecek bir icat gerçekleştirdi. Marconi'nin kullandığı verici Heinrich Hertz tarafından geliştirilmiş bir elektrik kıvılcımı jeneratörüydü. Jeneratörün yaydığı radyo dalgaları Fransız Edouard Branly'nin icat etmiş olduğu bir "alıcı" tarafından yakalanıyor alıcı daha sonra radyo dalgalarını bir elektrik akımına dönüştürüyordu. Marconi 1894'te oda içinde gönderilen radyo sinyalleriyle çalan bir elektrikli zil yapıp sonraki sekiz yıl içinde Atlas okyanusu üstünden 4.800 km'yi aşan radyo mesajları göndermeyi başardı.

RADYO NASIL ÇALISIR?
Ses dalgaları farklı frekanslarda titreşir { SES; Ses Kaydi); bu titreşimler stüdyoda mikrofonlarla toplanır ve  elektrik sinyallerine dönüştürülür.  bu "ses frekansları", vericide üretilen daha yüksek frekanstaki radyo dalgalarının üzerine "bindirilir". Bu radyo dalgaları ses frekanslarını uzaklara taşır.

Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.

RADYO'NUN İCADI VE KATKIDA BULUNANLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER

Guglielmo Marconi radyo'nun mucidi olarak bilinse de durum tamamen böyle değildir. Başka birçok cihazı ve teknolojiyi icat eden muciti kolaylıkla tespit edip tanımlayabiliyorken, maalesef radyo için durum böyle değildir. Bunun nedeni, radyonun icadı ile ilgili tek bir kişinin hak talebinde bulunması mümkün değildir. Radyo günümüzdeki son şeklini alana kadar zaman içinde geliştirilen bir cihazdır. “Radyoyu kim icat etti?” Sorusuna cevap vermek basit değildir, çünkü radyonun icadında ve gelişmesinde birçok kişi on yıllar boyunca çalışmıştır.

İşte bu nedenle radyoya katkıda bulunan bilim adamları ve mucitlerden her biri, radyo teknolojisindeki öncü çalışmaları, yenilikleri ve geliştirmelerinden dolayı genel olarak radyonun mucidi olarak anılırlar.

1) GUGLİEMO MARCONİ


Geniş bir çerçeveden bakıldığında “Radyoyu kim buldu?” sorusuna verilen en iyi cevap Gugliemo Marconi olacaktır. 1902’de Atlantik Okyanusu boyunca ilk radyo sinyalini göndermeyi başaran Marconi, radyo ile iletişim kurmanın uygulanabilirliğini de göstermiştir. Marconi radyo teknolojisi üzerine yaptığı çalışmaları için Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Gugliemo Marconi Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

2) SİR OLİVER LODGE


Diğer bir kişi, Sir Oliver Lodge’un adı “Radyonun mucidi kim?” sorusunun cevabı olacaktır. Radyo sinyalini tutarlı bir şekilde gönderip alabilen ve icadı mükemmelleştiren bir radyo cihazı yapmış olmasıdır. Sir Oliver Lodge Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

3) HEİNRİCH RUDOLF HERTZ


Heinrich Rudolf Hertz, “Radyonun tarihine geçen kişi kim?” Sorusuna cevap verebilecek başka bir isim olabilir. Radyo ile ilgili önemli çalışmalar yapmış, elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlamıştır. Bu ispatı radyo sinyalleri ileten ve alan sistemlerin oluşturulmasını mümkün kılmıştır. Radyonun gelişmesindeki önemi nedeniyle, ismi radyo frekanslarını ölçmek için metrik sistem olan radyo dalgaları için bir birim olarak kullanılmıştır. Heinrich Rudolf Hertz Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

4) NİKOLAİ TESLA


Zamanının en büyük dehalarından biri olan Nikolai Tesla da “Radyonun gerçek mucidi kimdir?” sorusunun cevabı olabilir. 1898’de Madison Square Garden’da yapılan bir sergide Tesla, bir tekneyi uzaktan kontrol etmek için radyo sinyalleri teknolojisini kullandı. Nikolai Tesla Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

5) ALEXANDER STEPANOVİCH POPOV


Öte yandan, Rus bilim adamı Alexander Stepanovich Popov, radyo teknolojisini Rus bilim camiasına hitaben yaptığı gösteride yıldırım dedektörünü radyo alıcısına çevirmiştir. Günümüzde Alexander Stepanovich Popov’u ve yaptığı bu gösteriyi anmak adına 7 Mayıs Rusya’da “Radyo Günü” olarak kutlanıyor.

İnsanlık tarihinin en önemli teknolojilerinden biri olan radyonun geliştirilmesine katkıda bulunan birden çok kişi olduğu göz önüne alındığında, radyoyu kim buldu sorusuna verilebilecek en uygun cevap bu bilim adamlarının  her birinin ismini anmak olacaktır. Alexander Stepanovich Popov Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!



Yorumlar (32)
Fatma 6 yıl önce
Bazı arkadaşlar istediğimi bulamadım yazmış. Ben de diyorum ki ya çok safsınız yada hayatınız boyunca kopyala yapıştır yapmaktan başka bir şey görmemişsiniz.. Radyoyu icat eden tek kişi olmadığından bunu tek bir yerde vermeleri mümkün değil. Toplu bir içerik istiyorsanız buradan kendinize özet çıkartabilirsiniz. Bu özeti kendiniz derlemeyi öğrenin.
boşwer ismi 9 yıl önce
çok saolun arkadaşlar ,iyi oldu ödevim için
daha iyi 9 yıl önce
ders için çok iyi
elif yağmur çeliksoy 9 yıl önce
Radyoyu bulun bilim insani
kadriye 9 yıl önce
tek kelimeyle süüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüpeeeeeeeeeeeeeeeeeer
boşver ismi 9 yıl önce
ödevime yardımcı oldu saol
boşver ismi 9 yıl önce
ilerilerde bitki heykelleri var
drttrk 9 yıl önce
oha lan yazmak için 1000 karakter var tamam rahatım daha yeni hiç iyi bişey olmadı gerçi bunun ne alakası var da boşver
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Mart 2024
İmsak 05:39
Güneş 07:04
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13